Vilan, Ödeshög

Vecka 14

Vilan

Den 4 maj, som var en onsdag, 1955 började jag i Ödeshögs skola. Vi hade alltså flyttat från Frinnaryd till Ödeshög, eller närmare bestämt till Vilan, i närheten av Åby Västergård, strax utanför Ödeshög. Den första bostaden, Vilan, var ett torp som låg ganska långt från allfartsvägen och själva gården Åby Västergård. Min far hade fått jobb som avsynare på Wånex AB i Ödeshög.

Minnesbilderna från tiden i torpet är begränsade. Jag kommer ändå ihåg att jag tyckte det var vackert där på våren. Torpet låg precis i skogskanten och omgärdades både av skog och öppen mark. Det som jag särskilt kommer ihåg, eftersom vi kom dit på våren, var alla vitsippor.


Bilderna är tagna i april 2013. Lägg märke till det lilla dasset.

Ett litet minne från tiden i Vilan, och det gäller vår katt. Vi hade märkt att två vildkatter strök omkring i närheten. En av dem var lite mer nyfiken så en kväll beslöt mina föräldrar att de skulle försöka locka in honom. Med min mor på knä i farstun, med ett fat grädde, och min far strategiskt placerad bakom dörren började detta projekt. Det tog lång tid, men till slut kunde katten inte motstå frestelsen. Katten in, far slog igen dörren och sedan bröt kalabaliken ut. Katten formligen sprang på väggarna innan han hittade en plats att gömma sig på. Mina föräldrar var kloka nog att släppa ut honom igen, kanske mest av rädsla att han skulle ha sönder en massa saker i sitt upprörda tillstånd. Men han måste ändå ha känt sig trygg för han kom tillbaka, och så bosatte han sig hos oss. Han fick namnet Tusse.