Skolstart

Vecka 11

Sju år, och dags för skolstart. Jag har inte så många minnen från min skoltid i Frinnaryd. Men ett tillfälle minns jag speciellt.

Min mor var från Laholm och detta hade satt sina spår i mitt eget språk. Till min lärarinnas förtret kunde jag inte säga r på ”rätt” sätt, alltså hennes sätt. Mitt r skorrade och hennes rullade. Nu skulle lärarinnan fostra den skorrande pojken. Hon utrustade mig med en spegel och så fick jag sitta inför mina skolkamrater, vilka var både ettor och tvåor (B-skola), och säga r, alltså ett rullande r. Men mina skorrande r ville inte lämna min hals och flytta upp till tungan. Men hon fortsatte, ofta med: ”Men Kennet, du måste göra rätt, säg efter mig!” Och så rullade hon på sina r, och jag skorrade vidare. Men till slut fick hon väl ge sig, det gick inte. Jag minns hur jag skämdes inför mina skolkamrater där jag satt med spegeln framför mig och skorrade. Snacka om pedagogik.

Frinnaryds skola som
den såg ut i april 2013. Skolbyggnaden var till salu när bilden togs. Innan
hade det bedrivits förskola i byggnaden. Skolverksamheten avvecklades 2008. Bert och jag pratar om tider som flytt. Bilden är tagen av Curt.