Smedens kläder

Vecka 44

Jag skall fortsätta lite på den inslagna vägen men nu kommer det att handla om smedernas klädsel. Att stå och arbeta i flera timmar framför en smältugn där värmen var oerhörd krävde en speciell klädsel. Min farmors far Gunnar Stenqvist berättar så här:

”Ja våran klädsel, dä va bare e lång skjorte å sen hadde vi ett par holkar ihopsydda utå tyg som vi drog på bena, å dä va för att en inte skulle bränne sej så mycke, å så ett par strumper. Dä va hela habiten. Men när dä va ordentligt varmt så vart den där skjorta blöt så dä gick å vri ur henne när en gjorde en smälta”.

De långa smedskjortorna är gjorda av oblekt blaggarn (grovt linnegarn). De var smedhustrurnas uppgift att tvätta dessa och de skulle vara skinande vita.

Bilden är tagen i Hävla 2015. Citatet är ur ”Gunnar Stenqvist berättar”, hämtat från Åke Edengrens hemsida.