Lotorps bruk

Vecka 40

Förra veckan skrev jag om Carl Johan Stenqvists tid i Folkström. Den här veckan handlar om Carl Johans son Carl Alfred Theodor. 1904 flyttar han och familjen (en del barn har lämnat föräldrahemmet) från Haddebo bruk (Svennevad) till Lotorp (Risinge) där Carl Alfred var smältare vid bruket. Även Carls Alfreds son Gunnar med familj flyttar dit samtidigt. Gunnar har berättat att han hade som krav om han skulle komma till Lotorp att hans far också skulle få anställning där.

Det berättas i Boken om Lotorp att det var Carl Alfred Theodor som gjorde sista smältan på juldagsmorgonen 1915. Sedan var brukets historia bara historia.

Idag finns nästan inget kvar i Lotorp som minner om brukstiden. Endast några stenrester och någon av bostäderna finns kvar, bland annat huset där Lotorps vandrarhem inryms. Huset hade namnet Rävlämmen. Många av husen hade speciella namn. Exempel på detta är Långholmen, Stockholm, Malmö, Göteborg, Skvallergången, Klämman, Pillerhem, Mellanskuttet.

Curt, med ett vinglas, framför vandrarhemmet, Rävlämmen. Bilden är tagen i september 2016