Ådala skola

Vecka 17

Efter dryga två år i Ödeshög var det dags för flytt igen. I oktober 1957 gick flyttlasset till Gripenberg och jag började i Ådala skola (som låg en bit utanför Gripenberg). I Ådala gick man tredje och fjärde klass (i Gripenbergs skola gick man 1 och 2:an och 5, 6 och7:an). Skolan bestod av ett klassrum, ett kapprum och på övervåningen en slöjdsal för träslöjd (vilken bara nyttjades av klass 5-7) samt utedass på baksidan. Matbespisningen fanns i pensionärshemmets källare i Gripenberg, så det var till att knalla, eller cyckla, de cirka 3 kilometrarna fram och tillbaka.

Skolsalen värmdes upp med hjälp av vedkaminen (bilden) som stod precis innanför dörren i klassrummet. Någon i byn gick till skolan och tände på morgonen så att det skulle vara någorlunda varmt när vi elever anlände.

Bilden är tagen i april 2013.