Potatislov

Vecka 16

Detta hände hösten 1955 (när vi bodde i Ödeshög). Knappt hade terminen börjat, andra klass, förrän det var dags för lov. Ja, nu var detta inget lov där tiden skulle ägnas åt lek och idrott. Nej, det var det så kallade potatislovet. Tanken med potatislovet var att barnen skulle vara hemma och hjälpa till med att ta upp potatis eller hjälpa till med andra höstgöråmål. Nu hade vi inte egenodlad potatis, men desto mer fanns på gården som hade ett brännvinsbränneri. Och till detta användes potatis. Och mycket potatis fanns det. Nu skulle det plockas potatis. Mitt mål var att tjäna ihop pengar till ett par stövlar. Ja, så var det. Alltså inga fickpengar till godis eller annat förgängligt, nej, det var stövlar som gällde. Men så hände detta.

Andra dagen blev jag överkörd av traktorn. Jag hann slänga mig bakåt, men olyckan gick inte att undvika. Framhjulet, jag såg detta själv, körde över mina lår och bäcken och bakhjulet var på väg upp på det ena låret innan de fick hejd på traktorn. Man kan ju tänka sig vad som skulle hänt om bakhjulet kört över mig helt, och för att inte tala om vad som hänt om jag kommit i kontakt med spridaren som hängde där bak på traktorn.

Det var på den här åkern som olyckan hände.
Bilden är tagen i april 2013.

Nu undrar du säkert: Hur gick det? Hamnade pojken på sjukhus? Nej, det var upp på cykeln och så sköt min bror på där bak, jag kunde ju inte trampa (mina ben hängde rakt ner). Varken gårdsfolket eller mina föräldrar hade någon tanke på att jag var svårt skadad. Och så sa jag väl själv att det inte var så farligt.

Mer om Ödeshögstiden finns att läsa på Ödeshögs digitala hembygdsbok.