Bosse och jag

Vecka 28

Nästan varje sommar när jag var barn (hände även när jag hade blivit tonåring) var jag hos min morfar i Laholm. Sven och Ella och deras son Bosse hyrde en våning i morfars hus. Bosse var min sommarkompis. Även om vi knappast hade kontakt under större delen av året så var det som om vi aldrig varit ifrån varandra när jag kom till Laholm.

Mycket av Bosses och min tid ägnades åt fiske. Morfars hus låg nästan i kant i kant med Lagan. Det var där vi var nästan varje dag, och ibland också om nätterna. På nätterna fiskade vi ål. Ett sådant fiskafänge startade i trädgården, eller i grannarnas trädgård, för det skulle fångas daggmask. Det gällde att smyga sig på masken så den inte hann ner i sin gång. Sedan kunde metandet starta. Två knattar som, mitt i natten, andäktigt satt vid åkanten och väntade på napp. Jag kommer ihåg morfars förmaning: ”Kommer du hem påg och har drunknat, då får du stryk”. Det vågade fan inte ramla i. Vem ville ha stryk?

Bilden: Jag till vänster, Bosse i mitten, och så en av grannarnas pojk.