Täckelset fallit

Vecka 16

Det är nu, våren 2017, 50 år sedan jag slutade på Kävesta Folkhögskola. Detta firades med att vi, Ami, Bert, Inga, Curt och jag besökte ”Kävestadagen” lördagen den 22 april. Vi fick ta del av skolans nuvarande verksamhet, men vi fick också tillfälle att berätta om vår tid på skolan för elever, lärare och skolans rektor.

En episod som väckte stor förvåning (hos många) var när Bert anträdde scenen i aulan och drog bort draperiet som gömde tavlan som symboliserar kunskapen. Vår rektor Carl-Gösta (som för ett tag sedan fyllde 100 år) gav oss djupgående analyser och insikter kring tavlans symbolik.

De reaktioner vi fick, bland annat från dagens elever var: ”Vi har gått här i två år, och vi har aldrig sett tavlan”. Nu ville de att tavlan skulle få den roll den tidigare har haft, den skulle inte gömmas bakom ett draperi. Detta skulle de säga till rektorn.